Reportages

Dank aan de programma redactie Spraakmakers

Per dag sterven er in Nederland 450 mensen. Dit betekent dat er ook minstens zoveel mensen dagelijks opeens worden geconfronteerd met het afhandelen van een nalatenschap

Vaak gaan we pas over de dood nadenken als we ermee geconfronteerd worden. Dat ondervond Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers toen ze na het plotselinge overlijden van haar vader tijdens de rouw een boel zaken moest regelen. In een persoonlijke reportage onderzoekt ze wat er allemaal bij het afhandelen van iemands nalatenschap komt kijken.

 

Rouwen en regelen

De vader van Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers overleed deze zomer onverwacht. Twee weken na de begrafenis zitten zij en haar broer nog vol in de regelmodus.

In de eerste aflevering van de reportageserie spreekt ze met Lian Gieles van Het Landelijk Platform Nabestaandenzorg. Zij begeleidt nabestaanden in de roerige eerste weken na iemands dood.” Je kan eigenlijk pas gaan rouwen als die papierwinkel uit je hoofd is”, aldus Gieles.

 

 

 

 

Deel 1:

Wat komt er allemaal op je af? 

Klik hieronder op de video om de eerste aflevering te bekijken, te beluisteren.

 

Rouwverlof

Marrit van Exel verloor binnen tien jaar zowel haar man als haar dochter. Ze is ervaringsdeskundige tegen wil en dank en ondervond de enorme impact van verlies binnen het gezin. Naast het immense verdriet kwam er een berg regelwerk op haar af waar haar hoofd niet naar stond. Daarom overhandigde ze een petitie aan de Tweede Kamer voor rouwverlof.

Deel 2:

Het belang van rouwverlof

Klik hieronder op de video om de tweede aflevering te bekijken, te beluisteren.

 

Ontzorgpolis?

Luisteraar Jan uit de Spraakmakers-community werd na het overlijden van zijn vrouw geconfronteerd met een ontzorgpolis die toch niet zoveel ontzorgde terwijl hij duizend dingen te regelen had.

Verslaggever Marielle Beers is intussen nog steeds op zoek naar de uitvaartpolis van haar vader en communitylid Claudia ontdekt hoe ingewikkeld het is om een nabestaandepensioen te regelen voor haar moeder na het overlijden van haar vader.

Deel 3:

Een woud aan verzekeringspolissen

Klik hieronder op de video om de derde aflevering te bekijken, te beluisteren.

 

Digitaal nalatenschap

De vader van verslaggever Marielle Beers onderhield een goede administratie, maar ze komt er bij het afhandelen van zijn nalatenschap ook achter dat niet alles wat ze zoekt in de goedgeordende multomappen zit.

Steeds vaker is iemands nalatenschap ook digitaal. Daarom spreekt ze met digital afterlife-expert Sander van der Meer: “De belangrijkste vraag is: wat laat de overledenen allemaal achter op digitaal gebied? Het is heel lastig daar allemaal achter te komen.”

Deel 4:

Wat laat iemand digitaal achter?

Klik hieronder op de video om de vierde aflevering te bekijken, te beluisteren.

 

Wat heb jij geregeld voor na je dood?

Het overlijden van een dierbare confronteert je ook met je eigen sterfelijkheid. Voor Jos van Eijndhoven uit de Spraakmakerscommunity is het vanzelfsprekend om alles goed vast te leggen, maar hoe heeft onze verslaggever het zelf eigenlijk geregeld en hoe doe je dat eigenlijk?

Deel 5:

Regel je nalatenschap

Klik  hieronder op de video om de vijfde aflevering te bekijken, te beluisteren.

 

Gabriël Zorg & Rouw

KVK nr: 77119169

 
 
 
 
 

info@gabrielzorgenrouw.nl

Privacy Verklaring